Leírás
Marcato Atlas 150 mechanikus 3 funkciós olasz tésztanyújtó és vágó gép
A Marcato Atlas tésztakészítő gép az egyik legsokoldalúbb tészta készítő, több mint 80 éves múltra tekint vissza.
A gép teljes egészében kiváló minőségű krómozott acélból készül, tervezve és összeszerelve Olaszországban.
Az alkatrészek legkisebb részleteit is úgy tervezték, hogy biztosítsák a termék tartósságát és megkönnyítsék a tisztítást és a felhasználást.
A tésztakészítő görgői eloxált alumíniumbol készülnek, minden egyes hengert Marcato a tervezte és szabadalmaztatta.
Atlas 150 Chrome tésztakészítő könnyen az asztalhoz rögzíthető.
A géphez több mint 7 cserélhető tartozék kapható, ezek külön vásárolhatóak
A Marcato tésztagép
- nyújt
- vág 1,5 mm cérnametéltet
- vág 6mm szélesmetéltet
- speciális ötvözetű görgői nem hagynak nyomot a tésztán
- vízzel érintkezve nem rozsdásodnak
- könnyen tisztíthatóak, ronggyal vagy ecsettel
Mérete: 200x200x155 mm
Súly: 2,7 kg
A Marcato eredeti receptje az igazi olasz házitészta (Pasta) elkészítéséhez:
Hozzávalók:
- 250 g búza finomliszt
- 250 g durumbúza liszt
- 5 db tojás
- víz kb. 2,5 dl
Keverd össze a kétféle lisztet egy tálban.
öntsd a lisztet egy deszkára, púpozd fel, majd alakíts ki egy mélyedést a közepén. A tojásokat ebbe üsd bele.
Keverd a tojásokat villával, és alaposan dolgozd össze a liszttel. Ne adj hozzá sót!
A vizet folyamatosan adagolva gyúrd össze a tésztát kézzel, amíg teljesen sima és homogén nem lesz.
Ha a tészta túl száraz, adj hozzá vizet, ha túl ragacsos, adj hozzá egy kis lisztet.
A tökéletes tészta soha nem ragad az ujjadhoz, és egy rugalmas masszát alkot.
Amikor elkészültél vele, szórd meg enyhén liszttel, és vágd kb. 3 centis szeletekre.
A szeleteket lapítsd ki, szórd meg liszttel, és kezdődhet a nyújtás a Marcato tésztagéppel.
állítsd a gép szabályozógombját a 0-ra úgy, hogy a két sima görgő teljesen nyitva legyen.
Tedd a tésztát a görgők közé, és kezdd el a gép karját forgatni az óramutató járásával megegyező irányban.
Az első kilapított lapot hajtsd félbe és újra nyújtsd ki a 0-ás állásban.
Ezután állítsd a szabályzógombot 1-es állásba, és tekerd le újra a tésztát.
Ezt a lépést addig ismételd 5-6 alkalommal egyre nagyobb számot választva a gombon, amíg a tésztalap hosszú, vékony és szabályos formájú lesz.
(Az alábbi videó részletesen bemutatja a megfelelő mozdulatokat)
A Marcato alapgép gyárilag kétfajta szélességű tésztát tud vágni:
- 1.5 mm széles hosszúmetélt (Tagliolini)
- 6 mm széles szélesmetélt (Fettuccine)
Ezek elkészítéséhez helyezd be a forgatókart a vágóhengerek megfelelő furatába annak megfelelően, hogy melyik fajta tésztát szeretnéd elkészíteni, majd az előzőekben kinyújtott tésztalapot adagold a megfelelő nyílásba és óvatosan tekerd a forgatókart óramutatóval megegyező irányba.
A gépből kijövő tésztacsíkokat egy fakanállal tudod felfogni.
Ennél a lépésnél tud hasznos eszköz lenni a Marcato Tacapasta tésztaszárító állvány, amelyen rengeteg csíkokra vágott tésztát tudsz elhelyezni.
A Tacapasta állványhoz tartozik egy többfunkciós műanyag rúd, amellyel a gépből kijövő tésztát felfoghatod és átrakhatod az állványra, illetve egy vágóéllel is rendelkezik, ami a kinyújtott tésztalapok szabályos téglalap formájának kialakításában is segít
Tippek:
- ne használj hideg tojást egyenesen a hűtőszekrényből, hagyd egy fél órát felhasználás előtt szobahőmérsékletre melegedi
- ne sózd meg a tésztát, a sót mindig a forró vízhez add hozzá
- az elkészült tésztát maximum 1 hónapig használd fel, még akkor is ha frissen lefagyasztottad
- ha a tésztagép hengerein az előző nyújtásból kis darabkák maradtak, a legegyszerűbben egy frissen gyúrt tésztadarab gépen való átküldésével tudod eltávolítani